Om Sækkepiben

Hvad koster en sækkepibe?

En god sækkepibe koster ca. 6.000,- kr. for den billigste (brugbare) model. Det er muligt at købe billigere modeller på f.eks. på Ebay, men tro mig,- det kan ikke svare sig. Det er svært nok at spille på en god sækkepibe, så der er ingen grund til at gøre det endnu sværere for sig selv ved at købe en pakistaner-pibe eller pindebrænde pibe. Hvis man har for mange penge, kan man købe piber til 20-30.000,- kr., men det er ikke nødvendigt. Alt sølv, glimmer og elfenben er blot pynt, og yder ikke noget til pibens lyd eller spillevenlighed. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal købe, burde du melde dig ind i SPAD og få hjælp til dit indkøb. Du må ALDRIG købe en sækkepibe, hvis du ikke har kendskab til instrumentet. Du løber en stor risiko for at købe en total ubrugelig pibe, som du ikke kan bruge, og som bare forlænger din indlæring,- spild af penge og tid. Jeg taler af erfaring….

Hvor kan man lære at spille

Der er ca. 13 pipe bands i Danmark,- jævnt fordelt fra Fanø i vest til København i øst, over Ålborg i nord til SPAD i syd…….. kig på nettet, og find dit nærmeste band. Der er også enkelte solo-undervisere rundt om i landet,- så find dit lokale band eller lærer, og bare komme igang med at spille. Alt andet er bare dårlige undskyldninger. Der er rigtig mange gode grunde til at lære at spille i et band. Jeg vil nævne et par af de vigtigste. I et band kan du finde:
– Mange undervisere, som kan afløse hinanden og giver bredere viden
– Fælles indkøb af sækkepiber og andre dele.
– Gode priser, billig porto og service
– Sociale kontakter til andre pipere
– Deltage i mange arrangementer, koncerter, optog eller konkurrencer. Det giver stor erfaring.

Hvor svært er det at spille sækkepibe

Jeg har set små drenge på 6-7 år spille på sækkepibe,- så det kan jo ikke være så svært. Det er et spørgsmål om teknik og øvelse. Hvis man vil spille sækkepibe, skal man øve sig meget. Der er ingen smutveje eller lette måder. Ca. 15-20 minutter om dagen er nok (lyder som en slanke annonce…). Hellere korte øve gange hver dag, end 1 time hver søndag. Sækkepiben har kun 9 toner,- ingen oktaver, krydser eller b’er,- og heller ingen pausetegn. Så umiddelbart er det lettere end både klaver og saxofon. Men da man skal levere luft til 3 droner og en chanter samtidig, vil det svare til at spille på 4 trompeter på samme tid,- og det er jo ikke svært….. vel? Det vigtigste er, at du ikke begynder at spille på sækkepiben, før du er færdig med at lære tingene på en practice chanter. Det gør overgangen til sækkepiben meget lettere. Og du har brug for alt den hjælp du kan få…..Hvis du vil prøve, så kig ned på en af vores øvedage på Büllow Skolen, Palmose 14 i Dybbøl. Vi øver onsdag kl. 19-22.

Se kalender